Reminder: doe volgende week mee aan de Week Tegen Pesten!

14-09-2018

Het begin van het schooljaar is hét moment om te werken aan een gezellige en veilige groep. De Week Tegen Pesten van 17 t/m 21 september helpt scholen daarbij. Wilt u ook een gezellige klas? Wij geven je 3 tips!

1. Versterk de leraar-leerling relatie

Uit onderzoek blijkt dat het vertrouwen in de leraar groeit als er een persoonlijke band is tussen leerling en leraar. Dit doe je door niet alleen  tijd en energie te stoppen in de lesstof en het lesgeven maar ook door ruimte te maken voor het verhaal van jezelf en je leerlingen.

 

Hoe bouw je een goede leraar-leerlingrelatie? Klik hier voor 6 tips van het Nivoz! Leerlingen geven zelf de volgende voorbeelden:

  • Een praatje maken op de gang.
  • Iets over jezelf vertellen (ook als het wat minder goed gaat).
  • Leerlingen mee laten denken over de oplossing van problemen: mede-eigenaarschap.
  • Gesprekken over gevoelige kwesties vertrouwelijk behandelen; handelingen afstemmen.

 

2. Besteed aandacht aan pesten

Praat in de Week Tegen Pesten met je klas over pesten. Leuke lesvoorbeelden staan in het doeboek van de Week Tegen Pesten of het lesmateriaal van Stichting Omgaan met Pesten.

  • Richt met je klas zelf een anti-pestclub op.
  • Meld je aan voor de Inspireer Mij Mail en ontvang 1 x per maand in je mailbox een dosis inspiratie voor een positieve sfeer in de klas.

 

3. Monitor in oktober de sociale veiligheid in je klas

  • Door ieder jaar de sociale veiligheid bij je leerlingen te meten heb je een goed beeld wat er speelt in je klas. Je kunt op tijd ingrijpen en in gesprek gaan met de leerlingen en de klas. Uw school heeft vast al een monitor. Kijk op de website van de gezonde school Amsterdam bij signaleren om te zien hoe u kunt signaleren en welke vragenlijsten hiervoor gebruikt kunnen worden.