Dag van de Gezonde Schoolkantine op 16 april

29-03-2019

Op 16 april is het de Dag van de Gezonde Schoolkantine. Het Voedingscentrum vraagt hiermee extra aandacht voor gezondere voeding op scholen. In het hele land worden scholen met een gezonde kantine in het zonnetje gezet. Ook in Amsterdam zullen dit jaar weer veel scholen een Schoolkantine Schaal ontvangen.

 

Staatssecretaris Blokhuis geeft startschot

De dag wordt feestelijk afgetrapt door staatssecretaris Blokhuis van het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij zal een Gouden Schoolkantine Schaal uitreiken aan het Flex College in Den Haag, waar hij ook ontbijt met de leerlingen.

 

Record aantal schalen 
Gedurende de dag worden er door het hele land een recordaantal zilveren en gouden Schoolkantine Schalen uitgereikt door de Schoolkantine Brigadiers. Ook worden de resultaten bekend van de peiling onder scholen in het voortgezet- en middelbaar onderwijs, die in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport door het Voedingscentrum is uitgevoerd. Uit de peiling blijkt hoeveel scholen bezig zijn met het realiseren van een gezondere schoolkantine en hoe de voedselomgeving van scholen eruitziet. 

 

De Gezonde Schoolkantine 
Sinds 2016 zijn scholen aan de slag met de nieuwe Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum. Deze richtlijnen zijn in lijn met de Richtlijnen Schijf van Vijf. Scholen kiezen zelf of ze gaan voor een ‘zilveren’ of ‘gouden’ kantine. Hoe ‘edeler’ het metaal, hoe gezonder het aanbod en de uitstraling. Een zilveren kantine bestaat voor minimaal 60 procent uit ‘betere’ keuzes en de gouden kantine voor minimaal 80 procent. Scholen worden daarbij ondersteund door de Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum.

 

Meer informatie of meedoen

Meer informatie over de Gezonde Schoolkantine kunt u hier vinden. Wil jullie school meedoen met de dag van de Gezonde Schoolkantine? Neem dan contact op met de Schoolkantinebrigade of één van onze adviseurs.