Week van de Liefde: 10 t/m 14 februari 2020

17-12-2019

Week van de Liefde: 10 t/m 14 februari 2020

 

Leerlingen willen betere seksuele vorming op school die over meer gaat dan alleen voortplanting. Doe daarom mee met de Week van de Liefde! Een projectweek voor het voortgezet onderwijs (inclusief praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs) en het mbo.

Deze week is een leuke en laagdrempelige manier om aandacht te geven aan relaties en seksualiteit op uw school. Het is een uitgelezen kans om diverse lesmaterialen uit te proberen en een start te maken met seksuele vorming.


Waarom meedoen?

Goede seksuele vorming zorgt dat jongeren meer kennis hebben, beter voorbereid zijn, eerder vragen stellen, respectvol met elkaar leren omgaan, zich beter beschermen tegen een soa, onbedoelde zwangerschap en weerbaarder zijn. Leerlingen geven aan dat de huidige voorlichting teveel gaat over voortplanting en wat er mis kan gaan. Ze vinden dat het ook moet gaan over seksuele identiteit, wensen en grenzen, sexting en plezier in seks. Leerlingen willen daarnaast meer aandacht voor seksuele vorming in de bovenbouw, omdat er juist dan veel gebeurt in hun seksuele ontwikkeling. Gelukkig zijn er diverse lesmethodes die ingaan op de wensen van jongeren en meer onderwerpen behandelen dan alleen voortplanting.

“Leerlingen willen dat seksuele vorming duidelijk maakt dat er niet één standaard is. Ook willen ze dat seksuele diversiteit aan de orde komt bij alle aspecten van seksuele vorming; of het nu over veilig vrijen gaat of over relaties.” – Marianne Cense, consultant en onderzoeker Rutgers

 

Lang Leve de Liefde Award 
Tijdens de Week van de Liefde wordt de Lang Leve de Liefde Award uitgereikt. Een beloning voor scholen die structureel aandacht besteden aan seksuele vorming. School nomineren voor de award of zelf uw school opgeven? Ga naar Langlevendeliefde.nl.


Wat kunt u allemaal doen tijdens deze Week?

Kijk bij de pijler Educatie voor het lesaanbod dat wij aanbevelen. Of neem contact op met uw Adviseur Gezondheid en Leefstijl.

 

Hoe doet u mee?

Meld u zich aan via dit formulier.

Deze projectweek wordt georganiseerd door Soa Aids Nederland, Rutgers en de GGD’en.

Wilt u meer informatie? Kijk op www.weekvandeliefde.nl.