Jongeren drinken 2 à 3 glazen frisdrank per dag

11-02-2022

Jongeren drinken gemiddeld 2 à 3 glazen frisdrank per dag en besteden hier gemiddeld tussen de 3 tot 4 euro per week aan. Bovendien is er volgens jongeren een flinke prijsverhoging nodig om te stoppen met het kopen en drinken van frisdrank. Dit blijkt uit onderzoek dat de GGD Amsterdam onder jongeren van 12 t/m 16 jaar heeft uitgevoerd.

 

Het onderzoek onderstreept de noodzaak voor een combinatie van meerdere maatregelen om gezonde voedselkeuzes mogelijk te maken en overgewicht bij jongeren een halt toe te roepen. De meest effectieve maatregelen hiervoor zijn volgens het onderzoek: nationale regelgeving wat betreft prijs, on- en offline marketing en strengere eisen aan producten.

 

Jaarlijks 73.000 extra calorieën

Jongeren worden continu blootgesteld aan frisdrank: thuis, bij vrienden, op school, onderweg en in de supermarkt. Jongeren besteden gemiddeld tussen de 3 à 4 euro per persoon aan frisdrank. De consumptie van 2 à 3 glazen per dag is goed voor jaarlijks 73.000 extra calorieën, wat overeenkomt met ruim een maand eten en drinken. Jongeren vinden het heel normaal om de hele dag door frisdrank te drinken. Slechts 12% van de geënquêteerde jongeren drinkt nooit frisdrank. Meer dan 50% van de frisdrank kopen jongeren in de supermarkt. Ouders spelen een belangrijke rol; een derde van de jongeren geeft aan frisdrank mee te krijgen van thuis.

 

Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht

Het onderzoek komt voort uit het programma Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht van de gemeente Amsterdam. Met deze aanpak werkt de gemeente Amsterdam samen met andere partijen uit het onderwijs, de zorg, welzijn- en buurtorganisaties en sportclubs om overgewicht onder kinderen en jongeren tegen te gaan.

 

Gezond eten en drinken op school

Scholen kunnen gezond eten en drinken stimuleren door te werken aan het Gezonde School thema voeding. Daarbij is ook aandacht voor een gezond aanbod in de kantine 

en automaten. De Adviseurs Eetomgevingen van het Voedingscentrum kunnen de school hierover adviseren.