Internet en social media bieden jongeren enorm veel kansen om de wereld en zichzelf te ontdekken. Maar er zitten ook risico's aan. Jongeren zijn zich daar niet altijd bewust van. Ze hebben begeleiding nodig om online respectvol met elkaar om te gaan, weerbaar te zijn en van alle digitale mogelijkheden te profiteren. Scholen spelen een belangrijke rol in het voorbereiden van leerlingen op het leren, werken en leven in de 21e eeuw.

Wat kan uw school doen? Uw school kan bijdragen aan het mediawijs maken van uw leerlingen. Dat doet u door structureel aandacht te besteden aan bewust, veilig en positief gebruik van digitale media. Ook het leren respecteren van grenzen hoort hierbij. Een mediawijze school heeft een visie op mediawijsheid en neemt mediawijsheid structureel op in het lesprogramma en in het beleid van uw school. School en ouders kunnen elkaar helpen met de mediaopvoeding door het maken van afspraken en het stellen van grenzen. De grens tussen online op school en thuis is niet meer te trekken. Gesprekken die in de klas beginnen gaan verder op WhatsApp en een pesterij die op internet begint, stopt niet bij de schooldeur.

Gezonde School-scan Wilt u zien hoe uw school ervoor staat? Vul hier online de Gezonde School-scan in om meteen de uitslag te zien, of bekijk hier de pdf.

Aan de slag? Kies een pijler