Cijfers landelijk

Risicovol gamen

Uit het landelijke HBSC-onderzoek blijkt dat 27% van de jongeren op het voortgezet onderwijs (bijna) dagelijks gamet. 11% gamet minstens 4 uur per dag. Problematisch gamegedrag komt voor bij 4% van de jongeren: bij 1% van de meisjes en 7% van de jongens levert het gamen problemen op. Enkele symptomen van problematisch gamegedrag zijn gamen om niet aan vervelende dingen te hoeven denken, de bestede tijd aan gamen verborgen houden voor anderen en ruzie of conflicten hebben vanwege het gamen.

 

Risicovol social media gebruik

Uit het landelijke Peilstationsonderzoek Scholieren van het Trimbos instituut blijkt dat 8% van de jongeren risicovol gebruik van social media vertoont. Bij meisjes komt dit vaker voor dan bij jongens.

 

Sexting

Uit Seks onder je 25e, een landelijk onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland, blijkt dat sexting regelmatig voorkomt. Eén op de acht jongeren (13%) heeft het afgelopen half jaar een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf naar iemand gestuurd. Eén op de vier jongens en één op de vijf meisjes heeft het afgelopen half jaar wel eens een naaktfoto of seksfilmpje toegestuurd gekregen. Meisjes (29%) vinden het vaker vervelend dit toegestuurd te krijgen dan jongens (5%). Wat vinden jongeren ervan als hun filmpje of foto doorgestuurd wordt naar anderen? De helft van de jongens (52%) en driekwart van de meisjes (76%) vindt dit vervelend.

 

Online veiligheid

Uit Jongeren en online veiligheid, een landelijk onderzoek van Kliksafe, blijkt dat 70% van de jongeren bij een vervelende online gebeurtenis het eerst hun ouders in vertrouwen nemen. Slechts 1% zou in dit geval een vertrouwenspersoon van school inlichten. De helft van de jongeren (51%) praat soms met hun ouders over schokkende beelden die ze online tegenkwamen. 17% doet dit vaak of heel vaak, maar een derde van de jongeren (32%) doet dit nooit of bijna nooit.

 

Online pesten en gepest worden

Uit het landelijke HBSC-onderzoek blijkt dat 2% van de jongeren op het vo0rtgezet onderwijs minstens 2 keer per maand online wordt gepest. Een even grote groep van 2% van de jongeren pest zelf minstens 2 keer per maand online.

Cijfers Amsterdam en Amstelland


In de regio Amsterdam-Amstelland vertoont 1 op de 10 jongeren op het voortgezet onderwijs (10%) risicovol gamegedrag. Dat wil zeggen dat ze zich (zeer) vaak onrustig en gestrest voelen als ze niet kunnen gamen, het moeilijk vinden om te stoppen én gamen gebruiken als ze zich rot voelen. Risicovol gamen komt vaker voor bij 2e klassers (12%) dan bij 4e klassers (8%) en vaker bij jongens (18%) dan bij meisjes (2%). Ook komt risicovol gamegedrag vaker voor bij jongeren op het vmbo (12%) dan bij jongeren op havo/vwo (9%).


Risicovol gamegedrag bij jongeren naar leeftijd en regio (%)

 

Bron: Jij en Je Gezondheid, 2017-2018

Voor meer cijfers zie: GGD Gezondheid in Beeld