Een gezond voedingspatroon is belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van leerlingen. Zo is er bij verkeerde eetgewoonten een grotere kans op bijvoorbeeld concentratieproblemen. Er wordt van jongeren een grote verantwoordelijkheid verwacht op het gebied van voeding. Maar jongeren kunnen dit niet alleen. Daarom is het belangrijk dat ook uw school zich hiervoor inzet.

Wat kan uw school doen? U heeft als school een belangrijke rol in het stellen van de norm over gezond voedingsgedrag. Het blijkt dat een gezonde omgeving met een gezonder aanbod in de kantine leidt tot gezondere keuzes door jongeren. Door aandacht voor gezonde voeding in de lessen worden leerlingen ook gestimuleerd om gezond te eten. U kunt hier een lespakket gericht op voeding voor inzetten.

 

Daarnaast is het belangrijk om ouders actief te betrekken bij het aanleren van een gezonde voedingsgewoonten aan hun kind, bijvoorbeeld door een themabijeenkomst over voeding te organiseren. Ouders van jongeren in het voortgezet onderwijs hebben namelijk nog een belangrijke invloed op de voeding en eetgedrag van hun kind. Ouders kunnen ook meedenken bij het opstellen van voedingsbeleid. Met dit beleid geeft u aan hoe binnen uw school structureel aan gezonde voeding wordt gewerkt. Verder heeft u als school een rol bij het signaleren van ongezond eetgedrag. De jeugdarts en jeugdverpleegkundige kunnen hierbij ondersteuning bieden.

 

Gezonde School-scan
Zien hoe uw school ervoor staat? Vul hier online de Gezonde School-scan in om meteen de uitslag te zien, of bekijk hier de pdf.

Aan de slag? Kies een pijler